Мексико разполага с огромно разнообразие от древни сортове царевица, които са били култивирани в продължение на векове. Поради климатичните промени мексиканските обработваеми площи може да намалеят до 2050 г., с около 30%, пише Информационната служба „Генна техника". Въпреки това, учени вече са установили, че зърнената култура може да се адаптира към настъпващото засушаване, пише farmer.bg.

За това се проучват традиционни методи за култивиране в пет различни федерални провинции. Полетата бяха разположени на различна надморска височина. С традиционните системи на земеделие производителите биха могли да създадат запаси от царевица семена, които са устойчиви на суша. Различните сортове царевица биха могли да виреят и във влажни райони и в райони с умерен климат.

В същото време, учените предупреждават, според информационната служба, от въвеждането на генното инженерство, което заплашва съществуването на местни сортове. През 2009 г. за експериментално отглеждане в Мексико бе одобрена първата генетично модифицирана царевица.