Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си изпукаме пуканки

Как да си изпукаме пуканки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Пукане на пуканки

На всеки от нас са познати така удобните пакетчета с пуканки, предназначени за микровълнова печка. Въпреки това няма нищо по-вълнуващо и приятно, а също и изключително вкусно, сами да изпукаме пуканките.

Пуканките могат да се изпукат в тиган, след което можем да си ги овкусим с каквото пожелаем. За тази работа обаче се изисква определена техника. Често при първите няколко опита до усъвършенстване половината пуканки изгарят или изобщо не се изпукват.

За да приготвите пуканки в тиган, са ви нужни мазнина, царевица за пуканки (не фуражна), сол или какъвто овкусител предпочетете.

Пуканки

Олиото се загрява предварително. Когато е готово, пуснете няколко зрънца, за да проверите дали ще пукнат. Ако това стане, тиганът се дърпа настрани от огъня и в него се изсипват пуканките. Разклаща се хубаво, изчакват се 30 секунди и тиганът отново се връща на котлона.

Това е необходимо, за да може всички отделни царевични зрънца да се загреят равномерно, така че да могат да пукнат горе-долу по едно и също време. Тиганът се разклаща през цялото време на изпукването, докато пукванията не намалеят до едно на всяка секудна-две. Когато това стане, пуканките са готови.

Друг, подобен вариант за изпукване на пуканките, е в тенджера на котлон. Тенджерата се загрява с няколко капки олио в нея. Пуканките се слагат в нея и капакът се затваря. През цялото време на изпукването капакът трябва да се държи здраво, за да не хвръкне. Когато спрат да се чуват изпуквания, пуканките са готови.

Домашни пуканки

Когато приготвяте пуканките сами, можете да ги овкусите както желаете. Освен с обичайната сол, те се съчетават добре с масло, карамел, чесън и копър, шоколад или червен пипер, кетчуп, майонеза или горчица.

Най-ползотворното на домашно приготвените пуканки е ниското съдържание на сол, което можем да си подсигурим. Освен това спрямо промишлено произведените пуканки домашните няма да имат каквито и да е токсични съдържания.

Най-добрата царевица за домашно производство на пуканки е т. нар. попкорн или пуканкова царевица. Тя представлява вид царевица с малки гнезда и малки заострени или кръгли зърна с много твърд ендосперм.

При излагане на по-висока температура се разпукват при изтласкването на съдържимата влага и образуват бяла нишестена маса, надхвърляща няколко пъти големината на първичната ядка. Тя е с с ниско съдържание на мазнини, не съдържа холестерол, с много ниско съдържание на натрий и е добър източник на витамин С.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
42
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Цура
Цура
27.08.2014 03:07
)Пуканките станаха страхотни с малко зехтин в тенджера с прозрачен стъклен капак - не се наложи да държа капака! От време на време размествах тенджерата и се изпукаха за 1-2 мин.
Една, една и половина кафени чашки зърна напълниха една голяма купа ))
8
0