Култури на царевицата (2) от Марион Колева

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

 

z_corn

Така или иначе царевицата си е нещо съвсем обикновено и насъщно; и то не само за американците. За сравнително кратко време тя става основен източник на храна в много страни, а приготвяните от нея румънска и молдовска мамалига, български качамак, грузински хляб (мчади) и други изделия си извоюват статут на национални ястия. Дълго време високомерните европейци я възприемат като „храна за бедните”. Някои източници твърдят, че в света се отглежда повече царевица, отколкото пшеница, или ориз, въпреки че хората консумират по-малката част от това внушително количество. Повечето царевица в Европа все още се дава на животните. Названията на зърнената култура в доколумбова Америка са многобройни – маис, чокло, мило, елоте, тлайоли, хохото, сара… Всички индиански езици – ацтекският нахуатл, десетките карибски наречия, инкският кечуа, гуарани, разполагат с отделни думи, за да обозначат кочана, зърнестата част, или цялото растение, заедно със стъблото и корените. Царевицата има много имена дори и в България. Наричат я арапка, влашка, гугула, гълъби, кукуруз, мисир, папур, пашка, пченка, рапка, царка и др. Известни са няколко типа с различни хранително вкусови качества: тип „дент”, восъчна, сладка или „зелена”, пуканкова, индианска и брашнена.

Царевицата се засява на поливни площи, тъй като е влаголюбива и топлолюбива култура, но колкото и да е странно, тя вирее най-добре, когато нощите са дълги. Растението е двуполово, то достига на височина повече от човешки ръст (между 2 и 3 метра). Стъблото му е дебело и здраво, по него има възли, от които излизат дълги и широки мечовидни листа. На върха на стъблото има разклонена метлица с малки мъжки цветчета, като техният прашец опрашва женските цветове, представляващи два или три кочана, израснали в основата на листата.

Царевицата се бере, след като свилата изсъхне и цялото растение пожълтее. На пръв поглед изглежда, че това растение може да се размножава спокойно без човешка намеса, някои дори го наричат „културен артефакт” и увлечени от традициите на магическия реализъм го разглеждат като метафора на човешкия род. Истината е друга. Макар че има диворастяща царевица, влажността, бактериите, силните ветрове, повалящи високите растения с плитки корени, липсата на соли в почвата са фактори, които затрудняват естествения процес на възпроизводство. Без съмнение, царевицата е силно приспособимо растение, тя „мутира” лесно, поради което са познати над 300 различни сортове, множество хибриди и кръстоски. Нобеловата лауреатка Барбара Маклинтък използва тази „гъвкавост” на царевичната ДНК, за да изследва и опише поведението на „скачащите гени” –  подвижни генни частици, преминаващи от един организъм в друг. Заради това свое откритие тя получава Нобеловата награда по физиология и медицина за 1983 година. Геномът на царевицата се оказва доста сложен за анализ и все пак, днес той е завършен. Единственото друго растение, което може да се похвали със същото внимание от страна на учените, е оризът.

И до днес на пръсти се броят културните растения по света, от които се добиват толкова много продукти, колкото от царевицата. От царевично брашно се приготвят хляб и качамак. В хранителната промишленост от царевица се произвеждат декстрин, течна и медицинска глюкоза,  растително масло (маргарин) и нишесте за десерти. В индустрията от различните части на царевичното растение се изработват още спирт, хартия, пластмаси; каучук за автомобилни гуми; изкуствени влакна, от които се тъкат платове за дрехи; различни лекарства. Свилата и листата могат да се използват също като декорация. Корените, стъблото, листата и зърното на царевицата са отлична храна за добитъка. Тя е второто по значение житно растение в България (след пшеницата) и с нея се засяват големи площи. Царевицата „внася” в организма много минерали, най-вече фосфор и магнезий.

Тя съдържа голямо количество лесно усвоими от човешкия организъм белтъчини и въглехидрати, мазнини, целулоза, както и много витамини – С, В1, В2, ВЗ, В6, В9, РР, Е, К, Н, U, феркаротин и други. В нея могат да се открият множество минерални соли, а също микроелементи като йод, цинк, мед, никел и др. Ценна нейна съставка е глутаминовата киселина. Доказано е профилактичното и лечебното въздействие на царевицата при атеросклероза. Царевичните зърна потискат ферментационните процеси в стомаха и се препоръчват на страдащи от язва и гастрит. Полезни са и за хората с проблеми на сърцето, черния дроб и др.

Царевицата е противопоказна единствено за хора с редки алергии, защото съдържа т.нар. липиден трансферен протеин – несмилаем протеин, който „оцелява“ при готвене. Във връзка с този здравословен риск, Европейският съюз е задължил производителите на храни, които съдържат царевица, да я посочват в опаковката. Опитът показва също, че ако дълго време ядете само царевица, може да получите и анемия.

Ястията с царевица са безбройни. Тя се яде варена, на салати, в супи и ястия, използва се под формата на брашно, печена (най-вече във вид на пуканки). Между другото, първият електрически апарат или машина за производство на пуканки е създаден в Америка през 1907 година.

В повечето латиноамерикански страни (с изключение може би само на Аржентина и Чили), царевицата представлява основата на националната кухня. В Мексико тя е на първо място, следвана от фасула, тиквата и  лютите чушки (чиле). Царевицата се приготвя в консерва, или се консумира в естествен вид. Слага се в салати, в крем супи, или в комбинация с други зеленчуци, от брашното се приготват сладкиши, питки и други тестени изделия. Широко известни са мексиканските тортиляс, такос, енчиладас, буритос, чилакилес и кесадияс, все продукти от печено или пържено царевично брашно, към които са прибавени различни вкуснотии. Крем супата от чокло, колумбийските и чилийски емпанади, тамалите от варено брашно, новогодишните аяки, венецуелските арепи и качапи могат да развълнуват и най-злоядите. Корн флейкс са здравословната алтернатива на пържените картофки, нито едно посещение в киното не може да мине без пуканки, мексиканците обичат атоле, а перуанците си падат по безалкохолната Чича Морада, известна като царевичната „кола на инките”. Що се отнася до гъбата, която напада мамули през дъждовния период, тя прави царевицата негодна за нормална консумация, но селяните отделят загнилите зърна, заедно с черната гъба, прибавят към тази маса тиква, лук и чушки, запържват всичко и пълнят с този деликатес един особен вид сгънати палачинки. „Кесадия де уитлакоче” днес е нещо толкова изключително, че извън Мексико се предлага само на най-изискани приеми. Уитлакоче може да се яде и с такос. Блюдото е доста скъпо, дори в мексиканската столица.

РЕЦЕПТИ

Пикантна домашна тортиля.

Tortilla

Продукти

  • 6 чаши покълнала или замразена царевица
  • 1 голяма червена пиперка
  • сока на 2 лайма или 1 лимон
  • 2 ч.л. кайен пипер или чили (по желание)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • щипка хималайска, келтска или морска сол

Приготвяне

Смесете всички съставки в кухненски робот или блендер, докато се превърнат в ситна и еднородна смес. Намажете готовото тесто върху тавичката на дехидратор като предварително подложите кухненска хартия или силиконова подложка. Добре е дебелината на кората да е поне 5-6 мм, защото при сушенето ще се отдели голямо количество вода и тортилята, ако не е достатъчно дебела, може да се натроши. Дехидрирайте нашето пикантно предложение при стандартна за суровоядците температура 40-42С 10 часа. Обърнете внимателно крекера и отлепете кухненската хартия / подложката. Продължете сушенето до пълно изсъхване и достигане на желаната хрупкавина. Готовата тортиля е една прекрасна добавка към редица пастети и дипове.

Марион Колева, собственик на www.marteniza.blog.bg

(първо публикувано в седмичника ТВ Сага)

Важно

Нямаме нищо против материалите, публикувани в сайта „Здрави всеки ден” да бъдат публикувани на други места, стига да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *