В САЩ, Перу, Мексико и Китай червената царевица не е изненадваща за местните жители: културата расте заедно с други, по-малко екзотични сортове. В Русия не всеки градинар знае за съществуването на това растение от семейството на зърнените култури, необичаен цвят.
Червена царевица
Червената царевица има сладък, орехов вкус
Червената царевица запазва цвят при готвене
Описание на културата, предимства и недостатъци
Царевицата в гама от червени нюанси: от кремаво розово до тъмно бордо, се среща сред ефирни, зъбни и силициеви сортове. Височината на стъблото на това годишно растение зависи от сорта и варира в диапазона от 1,8-2,6 m.
Дължината на ушите е 10-30 см, малките образуват до 10 броя на едно растение, големите - 2-4. Червената от жълтите сортове царевица се отличава с по-малък диаметър на ушите. Влакнестият корен на културата може да издържи теглото на растението при спокойно време. При силен вятър стъблата падат.
Червената сладка царевица се вари и консервира. Пуканките се приготвят от спукани сортове с заострени зърна. Ядките на нишестените сортове се смилат в царевична каша, а градинските парцели са украсени с декоративни сортове.
Предимствата на червената царевица включват:
- сладък вкус с орехови или плодови нотки;
- хранителната стойност е с 20% по-висока от тази на жълтите сортове;
- запазване на цвета по време на готвене;
- разнообразие от сортове, което ви позволява да получите продукта в различно време;
- универсалност на използването;
- лечебни свойства.
Особеността на червената царевица е наличието на антоцианини, които определят цвета и полезните свойства на растението. Проучванията в Япония и САЩ показват, че антиоксидантите в културата ефективно предотвратяват появата и инхибират развитието на злокачествени новообразувания, нормализират кръвното налягане.
Зърната от червени сортове царевица поради способността да ускоряват метаболизма се използват в диететиката. В народната медицина те се използват за понижаване на кръвната захар и холестерола.
Сред недостатъците на културата се разпределя кратък срок на годност по време на прибирането на реколтата на етапа на зрялост на млякото и непоносимост към сянката на засаждането.
Популярни сортове червена царевица
Най-популярните сортове червена царевица са американското и китайското развъждане. Но други страни (Италия, Русия, Индия, Мексико, Салвадор) участват в разработването на нови хибриди с необичайни ярки цветове.
Най-добрите сортове червена царевица, популярни сред фермерите и потребителите:
- Оаксакан червен - Американски сорт, който узрява за 3 месеца. На двуметрово стръкче растат големи кочани във формата на цилиндър с дължина до 25 см. Сладките ядки в цвят рубин се използват за производството на брашно и царевична каша. Голям брой антоцианини в състава на Oahakan червено прави културата лечебна.
- Флориани Червен кремък - високо продуктивен сорт от италиански произход, препоръчван за засаждане в домакински парцели. Той има необичаен ясно изразен сладък вкус с нотки на банан и гъба текстура на ядрото. Ранният узрял флориански червен кремък има големи кочани с дължина 20–22 см с заострени червени зърна.
- Червена стрела и Чудо чука червено - китайски сортове, характеризиращи се с ранна зрялост (80 дни от появата на разсад до зрялост). Използва се за приготвяне на въздушни люспи. Височината на стъблото е 1-1,5 м, дължината на кочана е 13 см. Удължените заоблени ядра на Червената стрела са боядисани в кестеняво с черен нюанс, Чудотворните шишарки са в тъмночервен цвят.
- Перуанският касапин на кръвта Отличава се с това, че със средна височина на растението от 1,6 м. Върху него се формират до 4 уши с дължина 30 сантиметра. Кървавият касапин - супер рано, узрява за 70 дни от появата на разсад.
- Раирана сладка - рядък хибрид, отгледан от японски нерви. Културата привлича окото с необичайни листа с ивици червено, жълто, оранжево. Тъмните рубинени ядки са подходящи за приготвяне на пуканки, но по-често растенията се използват за украса на сайта.
- Рубинен гранат, отгледана от руски животновъди, се отнася до средно късните сортове червена царевица. На растение с височина до 2,5 м. Растат кочани с дължина 30 см. Ядките са плоско назъбени, тъмночервени на цвят.
В допълнение към изброените домашни сортове, руските градинари отглеждат червена мъниста, ягода, черешово червена царевица.
Приземяване
Семената от червена царевица се засаждат, когато почвата се затопли до 13 градуса или са минали поне 2 седмици от последната слана. Ако семената се засяват по-късно от първото десетилетие на май, преди настъпването на високите летни температури, растението няма време да формира стъблото и листата, което заплашва да попречи на по-нататъшния растеж, пожълтяването на листните плочи, намалявайки обема на реколтата.
Подготовката на семената се състои от калибриране, дезинфекция, накисване:
- Първо, материалът се подрежда, като отхвърля ембрионите с механични повреди, петна и се обезцветява.
- След това семената се ецват с разтвор на манган, борна киселина или меден сулфат, като се предотвратяват заболявания, характерни за културата.
- За да се ускори покълването, семената се накисват, като се поставят в един слой между две мокри памучни салфетки, усукани и поставени в найлонов плик.
- Преди подуване и поява на корени посадъчният материал се държи в помещение с температура 20 градуса, като се уверите, че тъканта остава влажна.
Червената царевица се накисва не повече от 4 дни, тъй като всеки ден рискът от откъсване на корените се увеличава поради бързия им растеж.
Червената царевица предпочита слънчеви райони с плодородни рохки почви, чиято киселинност не е по-ниска от 5,5. Поради корените, които растат близо до повърхността, насажденията предпазват от вятър.
За увеличаване на добива с една четвърт или повече преди засаждането в почвата на дълбочина не повече от 30 см, изгнилият тор или компост се затваря със скорост 1 кофа на 2 кв.м. m
За да се предпази червената царевица от подаване, да се увеличи вероятността от опрашване и да се увеличи производителността, се препоръчва да се засаждат семена на редове, както в стопанствата, дори на малък парцел на къщата.
При засаждане между редове те поддържат разстояние от 60 см. Дълбочината на браздата е 5 см. Когато семената се вкоренят и издънките нараснат до 20 см, културата се изтънява, оставяйки 25-30 см между растенията.
Грижа за посевите по време на отглеждането
Мерките за грижа за растението в откритата земя включват поливане, торене, плевене и разхлабване, мулчиране, борба с болести и вредители.
Поливането
Въпреки факта, че сладката червена царевица може да понася краткотрайна суша, културата изисква умерено поливане.
При обилно напояване растенията са изложени на риск от инфекция с гъбични заболявания. Недостатъчната влажност на почвата води до бърз преход от зрялост на млякото към техническата.
Поливайте реколтата под корена, докато почвата изсъхне.
Горна превръзка
Ако почвата се наторява по време на засаждането, културата се подхранва два пъти на сезон, за да се получи обилна реколта:
- За първи път се добавя фосфор за укрепване на кореновата система, когато растението има 5 листа.
- Вторият път за образуване на зелена маса и ушите от царевица се наторява на етапа от 8-9 листа. Използвайки метода за пръскане на листата с разтвор на карбамид със скорост 400 g на кофа вода или по време на периода на растеж на дръжките, растенията се напояват с амониев нитрат (500 g на 10 l вода).
Борба с плевелите
Грижата за почвата включва редовно плевене на плевели, конкуриращи се с царевица за хранителни вещества, и разхлабване на почвата, за да се увеличи аерацията на почвата.
Наторяване
Мулчирането, направено от окосена трева или компост, поставени около растенията и в разстояния между редовете, намалява разходите за труд, свързани с напояването и плевенето.
Контрол на заболяванията
Ако израстъци на бял възел се появиха в различни части на растението, тогава засаждането беше поразено от най-често срещаната болест на царевицата - смът на пикочния мехур.
Методи за борба:
- пръскане с Bayleton, Privent съгласно инструкциите;
- третиране на семена преди засаждане;
- унищожаване на насекоми, носещи гъбични спори.
Засегнатите части на растенията се откъсват, изгарят или заравят на дълбочина не по-малка от 0,5 m.
Събиране и съхранение
За варене и консервиране във фазата на зрялост на млякото се препоръчва ушите от червена царевица да се берат рано сутрин непосредствено преди употреба, усукване в основата. Ако готвенето се забави, непочистените уши се съхраняват в хладилник за не повече от 5 дни, след което вкусът на зърната се променя към по-лошо.
За приготвяне на пуканки, брашно, нишесте, царевицата се прибира след пълна зрялост, но обикновено тези сортове не се отглеждат в дачи и домакински парцели.
Готовността на ушите за прибиране на реколтата се определя от кафяви пискюли и заоблен връх. Пробитото от ноктите зърно трябва да отделя млечна течност.
Замразяването във фризера на сърцевините запазва сладостта и сочността на зърната до 1,5 години.
Червената царевица се откроява сред другите сортове със сладък ярък вкус и непретенциозна грижа. Повишеното съдържание на антиоксиданти при употребата на рубинени зърна на това растение има терапевтичен ефект и забавя стареенето на организма.