Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Консервиране и съхранение на царевица

Консервиране и съхранение на царевица

Консервирана Царевица

Царевицата произлиза от Централна Америка. Тя също може да бъде съхранявана за по-дълго време. Както при всеки отделен зеленчук или плод, така и при царевицата има малки подробности, които ще ни помогнат да се справим с тази задача правилно.

Царевицата е лятна зърнена култура. Можете да си я купите в пресен вариант през летните месеци. Ако искате да имате царевица и през другото време, научете се как да я съхранявате или да я консервирате.

Прясната царевица се разваля сравнително бързо, не я оставяйте да ви „чака” дълго. Може да се съхранява сурова и необелена до 2 дни. Сложете я в найлонов плик и в хладилник.

Ако купувате голямо количество, най-добре го замразете, защото става негодна за употреба доста бързо. Причината е в това, че захарта в царевицата (след като е откъсната), се превръща в скорбяла доста бързо, особено на топлина.

Царевица

Можете да съхранявате цели кочани във фризер. Почистете ги, обелете ги и ги сложете във вода, която предварително е завряла. Оставете я да възври отново и оставете кочаните вътре - съответно за малки кочани – около 4 минути, за по-среден размер – около 6 минути, а за много голeми – около 8 до 10 минути.

След това ги извадете и ги охладете в студена вода за същото време. След като ги подсушите, сложете ги в найлонови пликове и замразете.

Когато стане време да я използвате, процедурата по размразяване на кочаните е следната: извадете царевичните кочани от фризера, оставете ги да се размразят, след което ги сложете във вряща вода, изчакайте отново да заври, проверявайте кога ще омекнат (не повече от 5 минути).

Ако желаете, можете и да я изсушите – бланширате предварително обелената и почистената царевица за около 10 минути. В зависимост от това как искате да са сварени зърната бланширате съответно - за сурови зърна или средно сварени 4-6 минути. След като изстине, изронете зрънцата от кочана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
cheff
cheff
13.08.2012 14:04
Бих препоръчал следното: като стиснете или спукате, пробиете едно царевично зърно, ако изпръска сок вместо няколко минути, царевицата да се вари минимум 40 мин , а ако не изпръска сок, т.е. суха е, то поне 60 мин. и след гопреописания метод на охлаждане, да се сложи в торбички във фризера както е заедно с кочана. Запазва се идеално за консумация примерно през зимата.
0
0